Αρχαία μέλισσα - Ancient bee

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010
για την ποιήτρια

Η Γιώγια Σιώκου γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης και ζει στην Αθήνα. Ήταν υπάλληλος της Τραπέζης Ελλάδος και υπηρέτησε στη Βιβλιοθήκη των Οικονομικών Μελετών της. Δέθηκε ιδιαίτερα με τους συναδέλφους και τα προβλήματά τους και συμμετείχε σε όλους τους μεγάλους αγώνες της ΟΤΟΕ τις δεκαετίας 1980 και 1990. Είναι παντρεμένη με τον Σωτήρη Σιώκο και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά.

Μια συνάντηση με τον Γιάννη Ρίτσο στάθηκε η αφορμή για μακρόχρονη γνωριμία. Ήταν αυτός που την έπεισε ν' ασχοληθεί σοβαρά με την Λογοτεχνία. Τα ποιήματα της Γιώγιας Σιώκου μετέφρασε πρόσφατα στα Αγγλικά, ο διεθνώς καταξιωμένος μεταφραστής Ντέιβιντ Κόνολι.

Η ποιήτρια είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Λογοτεχνίας (UNESCO), των Φίλων του Ιδρύματος Ελευθέριος Βενιζέλος στα Χανιά, των Φίλων του Μουσείου Μπενάκη, του Πολιτιστικού Τμήματος του Συλλόγου της Τραπέζης Ελλάδος, των Πνευματικών Δημιουργών του νομού Χανίων και των Φίλων της Unisef.

Η ποίησή της έχει δημοσιευθεί στη ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ, στα ΑΙΟΛΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, στη ΛΕΞΗ, στον ΠΕΡΙΠΛΟΥ, στην ΑΡΙΑΔΝΗ, ΝΕΑ ΣΚΕΨΗ, ΟΜΠΡΕΛΑ και σε άλλα λογοτεχνικά έντυπα και ανθολογίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Βουλγάρικα και Ισπανικά και έχει τιμηθεί με βραβεία και διακρίσεις. Μίλησε σε τιμητικές εκδηλώσεις για τους ποιητές Γιάννη Ρίτσο, Τάσο Λειβαδίτη, Μανόλη Αναγνωστάκη. Μόλις εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο, παρουσιάστηκε στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας από τον Πανεπιστημιακό κ. Μιχάλη Μερακλή, στο Συμπόσιο Ποίησης 1995.

Έχει εκδώσει 7 ποιητικές συλλογές. Η πρώτη εκδόθηκε στις εκδόσεις ΔΕΛΦΙΝΙ, οι επόμενες πέντε στις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ και η τελευταία, η Αρχαία μέλισσα, στον εκδοτικό οίκο Gutenberg - τυπωθήτω.

Η πρώτη ποιητική της συλλογή Ο εμπαιγμός των ειδώλων εκδόθηκε το 1994, επανεκδόθηκε το 1996 σε 77 συλλεκτικά βιβλία, με χαρακτικά του εκλεκτού συναδέλφου της - Εικαστικού της Τραπέζης Ελλάδος, διαπρεπούς Χαράκτη - Ζωγράφου, Γιάννη Γουρζή. Η ποιητική αυτή συλλογή είναι αφιερωμένη στη μνήμη της μητέρας της. Η αποδοχή του κόσμου ήταν πέρα από κάθε προσδοκία και τα ποιήματα μελοποιήθηκαν από τον Μουσικοσυνθέτη Στάθη Γκότση, συνεργάτη του Χρήστου Λεοντή.

Η δεύτερη ποιητική συλλογή Αναπαράσταση του ανέφικτου που εκδόθηκε το 1998, έχει πρόλογο του Έλληνα Καθηγητή Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης κ. Αντώνη Δεκαβάλλε. Είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Γιάννη Ρίτσου.

Η τρίτη ποιητική συλλογή Βαλς στα συντρίμμια 1999, κοσμείται από έργα ζωγραφικής του παγκοσμίως γνωστού Σέρβου Ζωγράφου, Καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών στο Παρίσι, V.Velickovic. Η επιμέλεια του βιβλίου είναι του διαπρεπούς γλύπτη και συναδέλφου στην Τράπεζα της Ελλάδος, Κώστα Καζάκου. Η ποιητική αυτή συλλογή είναι αφιερωμένη στον σύζυγο της Σωτήρη και στα παιδιά τους.

Η τέταρτη ποιητική συλλογή Σφυρήλατο μετάξι εκδόθηκε το 2000, επανεκδόθηκε το 2001 και κοσμείται με έργα του γνωστού Ζωγράφου Π. Γράββαλου. Είναι αφιερωμένη στον κ. Αντώνη Δεκαββάλε.

Η πέμπτη ποιητική συλλογή Στις παρυφές του ελίχρυσου, εκδόθηκε το 2002, επανεκδόθηκε το 2003 και την έχει επιμεληθεί και ζωγραφίσει ο Π. Γράββαλος. Ποιήματα μελοποιήθηκαν από τον Συνθέτη Γιώργο Χατζηχρόνογλου, Διευθυντή της Βυζαντινής Χορωδίας Αθηνών. Η συλλογή είναι αφιερωμένη στη θεία της Ανθούλα Μαρινάκη.

Η έκτη ποιητική συλλογή Αδιάθλαστη Μοναξιά εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2003, επανεκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2003 και κοσμείται με έργα του Ζωγράφου κ. Γιάννη Μίχα, πρ. Νομάρχη Πειραιά. Είναι αφιερωμένη στον Π. Γράββαλο.

Όλα τα βιβλία της Γιώγιας Σιώκου έχουν παρουσιαστεί με εξαιρετική επιτυχία στο Σύλλογο της Τραπέζης Ελλάδος, στο Μουσείο Μπενάκη, στον Φιλολογικό Σύλλογο "Παρνασσός", στη Στοά Βιβλίου, στο Βιβλιοπωλείο ΠΑΤΑΚΗ, στο Βιβλιοπωλείο ΠΑΡ' ΗΜΙΝ του κ. Ελευθέριου Τζανακάκη, στο Βιβλιοπωλείο ΕΥΡΥΠΙΔΗΣ, στη Νομαρχία, στο Δήμο και στην Αρχιεπισκοπή Χανίων, στο Δήμο Βριλησσίων, στο Δήμο Χαλανδρίου, στην Αίθουσα Πολιτιστικών εκδηλώσεων Συλλόγου Συνταξιούχων Τραπέζης Ελλάδος Θεσσαλονίκης, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη από την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Εισηγητές του έργου της Γιώγιας Σιώκου στις παρουσιάσεις ήταν οι κ κ Κώστας Γεωργουσόπουλος Πανεπιστημιακός, Γεώργιος - Αλέξανδρος Μαγκάκης Πανεπιστημιακός, Μιχάλης Μερακλής Πανεπιστημιακός, Ιωάννης Κουκιάδης Πανεπιστημιακός, Άρις Καζάκος Πανεπιστημιακός, Γιάννης Πανούσης πρ. Πρύτανης, Νίκος Μαρκάτος πρ. Πρύτανης ΕΜΠ, Γεώργιος Κουκουλές πρ. Πρύτανης Παντείου - Πρόεδρος ΟΜΕΔ, Διονύσης Μαυρόγιαννης πρ. Πρύτανης, Αναστασία-Βαλεντίνη Ρήγα Πανεπιστημιακός, Παναγιώτης Καραφωτιάς Πανεπιστημιακός - Συγγραφέας, Άγγελος Δεληβοριάς Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Ιωάννης Μαρκαντώνης Πανεπιστημιακός - Πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ, Κική Σαραντάκου Πανεπιστημιακός, Μίκα Ιωαννίδου Νομικός, Παύλος Ναθαναήλ Λογοτέχνης - πρ. Διευθυντής του BBC, Ελευθερία Αναγνωστάκη Πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, Δημήτρης Κακαβελάκης Δημοσιογράφος - Διευθυντής Φιλεκπαιδευτικής, Γιάννης Μίχας Ζωγράφος - Νομάρχης Πειραιά, Γεώργιος Κατσανεβάκης πρ. Νομάρχης Χανίων, Γ. Τζανακάκης πρ. Δήμαρχος Χανίων, Δημήτρης Νικολακάκης Πρόεδρος Πνευματικών Δημιουργών Νομού Χανίων, Παναγιώτης Γράββαλος Ζωγράφος - Χαράκτης, Γιάννης Γουρζής Ζωγράφος - Χαράκτης, Δημήτρης Παφίλης πρ. Πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Τάσος Πετρόπουλος Νομικός, Χρήστος Καστορίνης Νομικός, Κώστας Βαλέτας Λογοτέχνης - Εκδότης περιοδικού ΑΙΟΛΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, Διονύσης Βίτσος Εκδότης περιοδικού ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ, Ελένη Κλητοράκη Πρόεδρος Συλλόγου Συνταξιούχων Τραπέζης Ελλάδος, Δημήτρης Καραμβάλης Λογοτέχνης - Κριτικός Λογοτεχνίας, Κώστας Καρούσος Λογοτέχνης - Κριτικός Λογοτεχνίας, Δημήτρης Κράνης Λογοτέχνης - Κριτικός Λογοτεχνίας, Θόδωρος Καρζής Δημοσιογράφος - Λογοτέχνης, Ευάγγελος Ανδρέου Λογοτέχνης - Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης, Γιάννης Κουβαράς Λογοτέχνης - Κριτικός Λογοτεχνίας, Μαρία Πριπάκη - Φιλόλογος, Πόπη Ντουντουλάκη - Λογοτέχνις, Γιάννης Τζανής Λογοτέχνης - Κριτικός Λογοτεχνίας, Όθωνας και Κατερίνα Δέφνερ Λογοτέχνες, Βούλα Μανή Λογοτέχνης, Παύλος Τσίμας Δημοσιογράφος, Δήμητρα Γκουντούνα Δημοσιογράφος, Νίκος Ραγιάς Τραπεζικός, Χριστίνα Σουλτανίδου Τραπεζικός, Τάκης Βαρβιτσιώτης Ακαδημαϊκός - Ποιητής και πολλοί ακόμα άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κρήτης κκ Ειρηναίος της έκανε την εξαιρετική τιμή να προλογίσει όλες τις εκδηλώσεις της που έγιναν στα Χανιά.

Σε πολλές από τις παρουσιάσεις των βιβλίων της Γιώγιας Σιώκου απήγγειλε μοναδικά ο επιφανής Ηθοποιός - Σκηνοθέτης - Μεταφραστής Θεατρικών Έργων πρ. Βουλευτής Λυκούργος Καλλέργης μαζί με την σύζυγο του εξαίρετη ηθοποιό Τζένη Κολλάρου - Καλλέργη.
Συγκλονιστική ήταν και η απαγγελία του Ντέιβιντ Κόνολι ερμηνεύοντας ποιήματά της στα Αγγλικά, στην εκδήλωση που έγινε προς τιμήν της στη Θεσσαλονίκη.

Ποιήματά της έχουν απαγγείλει, ακόμα, ο Σπύρος Φωκάς, η Μαριάννα Βλάχου - Καραμβάλη, ο Δημήτρης Πετράτος, η Ρόζα Μοτάκη, ο Λεωνίδας Μανωλικάκης, ο Ρήγας Αξελός κ.ά.

- Γιώγια Σιώκου @ 25.9.10  
 • Αρχική σελίδα

 • Tους ανθρώπους και τη φύση αγάπησα παράφορα κι έτσι επέζησα. Το πολιούχο χρέος μου απέναντι στη λογοτεχνία σεβάστηκα' τους νεκρούς ποιητές' το φλοίσβο του πλανήτη.

  Γιώγια Σιώκου

  e-mail: giogia.siokou@gmail.com

  προφίλ

 • Αρχική σελίδα


 • Αναρτήσεις ιστολογίου
  Σύνδεσμοι
  Πρόσφατες αναρτήσεις
  Aρχεία
  Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER